Pioniers in 2024!

2024 wordt uniek voor de Pioniers. We zijn één jaar verwijderd van onze 50ste verjaardag. Met onze uitgebreide leiding, nieuwe groep aan verantwoordelijken en grote ambities zijn wij klaar om weer een stap verder vooruit te zetten. In dit artikel doen wij al onze plannen voor 2024 uit de doeken. Wij kiezen voor groei én professionalisering. Wij willen meer vrijwilligers activeren en gaan voor een nog sterkere ondersteuning en voorzien regelmatig vorming aan onze vrijwilligers.

Onze eerste piste in 2024 zijn onze krokuskampen, u leest het goed dit jaar zullen er twee krokuskampen zijn. De nieuwe onderwijshervorming in het Franstalig onderwijs en het schuiven van de schoolvakanties maakt het niet mogelijk om op hetzelfde moment een krokuskamp te doen voor kinderen uit alle hoeken van België. We vinden het jammer dat we niet met de twee talen samen op krokuskamp kunnen gaan dit jaar, maar dit houdt ons niet tegen om ons dit jaar in te zetten voor twee fantastische kampen in februari. Vanaf volgend jaar overlappen de schoolvakanties weer en kunnen we de gebruikelijke formule van nationale en tweetalige krokuskampen terug oppakken.

Tijdens het verlengd Paasweekend lanceren we een nieuw project, het 12+ weekend. Waar dat onze krokuskampen gericht zijn op de leeftijd tussen zes en twaalf jaar. Kiezen we er voor om vanaf dit jaar een weekend te organiseren voor onze 12+ leden & aspimo’s, alle Pioniers geboren van 2008 tot 2011 zijn uitgenodigd om deel te nemen. We nemen alle vertrouwde aspecten van onze jeugdbeweging mee; het tweetalige, het maatschappelijke en solidaire en zorgen zo voor een episch Pioniersweekend volledig op maat van jongeren.

Deze zomer trekken we er terug met alle Pioniers tweetalig en nationaal op uit! We gaan met zen allen naar Geraardsbergen, naar een fantastisch heem te midden het provinciaal domein, de Gavers.

Tijdens onze kampen leggen we de focus op "samen op kamp". Dit vinden we op de eerste plaats terug in onze tweetaligheid, met al onze groepen spelen, eten en ontspannen we op een creatieve en speelse wijze, dit altijd ondersteund door een team van Frans-, Nederlands- en tweetalige monitoren!

Daarnaast komen we elke dag over alle leeftijden heen samen om te koken, sporten, een kampkrant te maken en te zorgen dat onze kampplaats er netjes bijligt. Zo organiseren we samen een toffe en veilige omgeving die samen in de handen van de kinderen en de monitoren ligt. Op die manier kunnen we de ideeën en dromen van de kinderen zelf, voor het kamp, op de eerste plaats zetten!

Begin september vinden jullie ons terug op ‘Manifiesta’ het festival van de solidariteit. Samen organiseren we ‘PioFiesta’. Ons kinderfestival spreekt tot ieders verbeelding. Het hele weekend brengen we sfeer, gezelligheid, creativiteit, muziek, circusspektakels en geweldige workshops voor de jonge festivalgangers. Onze vrijwilligers geven twee dagen lang het beste van zichzelf om dit in goede banen te leiden.

Na Piofiesta is het tijd om vooruit te kijken naar 2025, de vijftigste verjaardag van de Pioniers. In het najaar komen alle verantwoordelijken, monitoren en vrijwilligers samen op het Pioniers vormingsweekend. Hier nemen we de tijd om aan de slag te gaan met de evaluatie van het afgelopen jaar, versterken we onszelf met vorming en bieden de mogelijkheid aan nieuwe vrijwilligers om zich te engageren voor de Pioniers.

Blijf je graag op de hoogte van onze fantastische avonturen? Volg ons op facebook en Instagram. Schrijf je in op onze nieuwsbrief en neem regelmatig een kijkje op onze site.